Wat is een elektrische fiets eigenlijk?

Je fietst net als op een gewone fiets, maar een elektrische fiets geeft je bij iedere trapbeweging een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker en lichter en comfortabeler wordt. Je krijgt als het ware een duwtje in de rug. Je fietst hierdoor niet alleen lichter en comfortabeler, maar je kunt ook makkelijker dat heuveltje of bruggetje op. En tegenwind…. dat is verleden tijd.

Maar hoe werkt het?

Een elektrische fiets werkt op basis van een trapkrachtsensor of een speedsensor. Deze sensor registreert hoe hard u moet trappen. Het geregistreerde signaal wordt doorgegeven aan de controller. De controller vergelijkt de inspanning die u moet leveren met het door u gekozen rijprogramma. Op basis daarvan wordt de motor aangestuurd tot het geven van meer of minder energie.

Er valt uiteraard veel te kiezen, zodat het wellicht lastig is om te bepalen welke fiets het beste bij u past. Uiteraard weet u zelf het beste wat u belangrijk vindt. Hieronder treft u de verschillende systemen aan. In onze showroom geven wij u graag een persoonlijk advies over welke keuze u het beste kunt maken.

De plaats van de motor en de accu

De plaatsing van de motor bepaalt gedeeltelijk het rijcomfort van de fiets. Er zijn 3 plaatsen op de fiets waar de motor kan zitten.

Motor in voorwiel

Voordelen van de motor in het voorwiel van de elektrische fiets:

  • Omdat de motor in het voorwiel zit, wordt u als het ware voortgetrokken. Het is uw persoonlijke beleving die maakt wat u prettiger vindt tijdens het fietsen;
  • Het gewicht zit in het voorwiel waardoor de fiets goed in balans is;
  • Om doorslippen te voorkomen is de trekkracht van de voorwielmotor beperkt.

Motor in achterwiel

Voordelen van de motor in het achterwiel van de elektrische fiets:

  • Omdat de motor in het achterwiel zit, krijgt u tijdens het fietsen een “duwtje in de rug”;
  • Veel mensen vinden dit de meest comfortabele ondersteuning mede doordat uw gewicht op dit wiel rust;
  • In het achterwiel kan een extra krachtige motor worden aangebracht.

Motor in het midden

Voordelen van de motor in het midden van de elektrische fiets:

  • De motor zit in het midden van het frame en bij de trapas dit geeft een heel krachtige ondersteuning;
  • Door de plaatsing van de motor heeft de fiets een laag zwaartepunt, waardoor hij uitermate stabiel aanvoelt.

Hoe sterk moet de motor zijn?

Hoe meer Newton-meter (Nm), hoe krachtiger de motor is. Wanneer u regelmatig in een heuvelachtig landschap fietst, is het verstandig om een elektrische fiets te kiezen met een krachtige motor.

De plaats van de accu

Als u een stroomvoorziening in de buurt heeft van de stalling van uw fiets, kunt u kiezen voor een fiets waarvan de accu fraai en veilig beschermd zit in het frame. De fiets kan dan altijd bij dat stroompunt opgeladen worden. Wilt u echter flexibel zijn met het opladen van de accu, kies dan voor een uitneembare accu. Op die manier kunt u de batterij overal met de bijgeleverde oplader opladen. Ook zijn er fietsen waar de batterij onzichtbaar, maar toch uitneembaar is. Het beste van twee werelden zou je kunnen zeggen. Ook kunt u sinds kort kiezen voor een onzichtbare accu in het frame of in de kettingkast.

Fietsverhuur - Bike rental – Fahrradverleih - Location de vélos - Noleggio Biciclette