Onderhoud van de elektrische fiets en wat u daarvan moet weten

Het onderhoud van een elektrische fiets is zeer belangrijk. De elektrische fiets zal regelmatig onderhoud nodig hebben. Het is mogelijk om dit voor een groot gedeelte zelf op te pakken, wanneer u daar een beetje wegwijs in weet. Wel is het zeer verstandig om minimaal eens per jaar bij een ons een afspraak te maken voor een servicebeurt. E-bikes hebben belangrijke en kostbare onderdelen, zoals de accu en de motor en daar moet veel aandacht aan worden besteed.

Specialist voor het onderhoud van de elektrische fiets

Iedere specialist biedt een eigen op maat gemaakt aanbod betreffende service aan. Voor langdurig fietsplezier biedt Ronald Schot een uitgebreide service aan. Bij uw nieuwe elektrische fiets ontvangt u drie coupons voor servicebeurten en veiligheidscontroles. Deze controles worden up-to-date gehouden voor de duur van een half jaar. Hierin worden verschillende terugkom-momenten ingepland voor het nodige onderhoud. Na 12 maanden (of 2000 km) krijgt uw fiets nogmaals een servicebeurt én een veiligheidsinspectie. Omdat ieder bedrijf een eigen service variatie aanbiedt, kan deze opzet variëren.

Wanneer is de accu toe aan vervanging?

Gemiddeld houdt de batterij van een fiets het tussen de 5 en de 8 jaar vol. Dit valt of staat met het juiste onderhoud. Maar wanneer u de accu moet vervangen, kunnen de kosten oplopen. Ga daarom eerst na of een volledige vervanging van de batterij daadwerkelijk nodig is. Laat bijvoorbeeld bij koud weer eerst de accu op temperatuur komen. Of laat de batterij eerst helemaal op gaan en laad daarna deze daarna weer 100% op. Het is vaak ook mogelijk om de accu te resetten. De resetknop kunt u bovenop de behuizing vinden. Deze knop drukt u een aantal seconden in, waarna er een lampje gaat knipperen. U kunt hierna de accu opnieuw volledig opladen. Dit zou ook nog een oplossing kunnen zijn. Een laatste mogelijkheid is het reviseren van de accu. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij uw specialist.

Onderhoud van de elektrische fiets verschilt

Onderhoud verschilt van fiets tot fiets. Wanneer u bijvoorbeeld de trotste eigenaar bent van een elektrische bakfiets, is het onderhoud een totaal ander verhaal in tegenstelling tot een High speed E-bike. De bakfiets heeft te maken met een hogere mate van gebruikers belasting. Dit soort elektrische fiets is een gezinsfiets en wordt meestal gebruikt om meerdere mensen in verschillende gewichtsklassen te vervoeren.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis