Kun je een elektrische fiets buiten laten staan?

Zoals we allemaal weten, zijn elektriciteit en water geen goede combinatie. Toch mag je verwachten dat elektrische fietsen bestand zijn tegen ruw weer. Er zijn enkele gevallen bekend van batterijen die beschadigd zijn door hevige regen, dus kun je een elektrische fiets buiten laten staan?

Kan een elektrische fiets tegen de regen?

Natuurlijk valt er in Nederland wel eens hevige regen. Gelukkig kunnen de elektrische fiets en de display die op de fiets zitten dit meestal wel aan. Er zijn gelukkig maar heel weinig gevallen waarbij de batterij door regen wordt beschadigd. Toch is het verstandig om de accu van je fiets na een regenachtige rit te drogen voordat je hem opbergt.

Een elektrische fiets buiten laten staan

Elektrische fietsen buiten laten staan is geen goed idee. Niet per se voor de regen, maar om roest te voorkomen. Zet je je fiets niet onder een afdak, dan vergroot je de kans dat sommige onderdelen gaan roesten. Zet je fiets daarom het beste in een schuur, tuinhuis of schuurtje. Kun je er niet voor kiezen om je fiets onder in een schuur te zetten? Dan kun je gebruikmaken van een hoes voor je fiets of accu.

elektrische fiets regen

Een elektrische fiets buiten stallen bij extreme temperaturen

Fietsaccu’s zijn niet zo goed bestand tegen extreme kou of hitte. Haal dus zeker de accu uit de fiets bij wind, sneeuw, ijs of bij temperaturen onder de 0 of boven 35 graden. Het plaatsen van een hoes zou dan niet voldoende zijn. Doordat het aantal diefstallen van accu’s de laatste jaren flink is toegenomen, is het in ieder geval verstandig om de fietsaccu’s naar binnen te brengen.

Kun je een elektrische fiets wassen?

Veel mensen vragen zich af of je een elektrische fiets kunt schoonmaken. Natuurlijk wordt de fiets zo gegarandeerd nat, maar dit kan de elektrische fiets wel aan. Het is verstandig om de fietsaccu te verwijderen bij het schoonmaken van de elektrische fiets. Voor het reinigen van je e-bike kun je het beste een tuinslang of natte doek gebruiken. Maak de fiets daarna schoon met een droge doek.

Conclusie: kun je een elektrische fiets buiten laten staan?

Bij normale droge weersomstandigheden is het prima om de e-bike buiten te laten staan. Wij raden het echter aan om bij het opbergen altijd de verwijderbare accu los te koppelen van de fiets. Bij regen, ijs, sneeuw, storm of extreme temperaturen kun je je elektrische fiets het beste onder een afdak of binnen stallen.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis