elektrische fiets waar op letten

Elektrische fiets kopen: waar moet ik op letten?

Elektrische fietsen, of ook wel e-bike genoemd, komen in verschillende vormen en maten. Zo heb je een high speed E-bike, een compacte E-bike, een elektrische stadfiets en nog meer! Elektrische fietsen zijn heel goed voor lange afstanden, voor snelheid en voor je gezondheid. Daarom is het niet raar dat elektrische fietsen tegenwoordig zo populair zijn. Maar waar moet je nou precies op letten bij het kopen van een elektrische fiets? Wij geven je wat tips waar je rekening mee zult moeten houden als je deze aankoop wilt maken.

Wat voor soort elektrische fiets?

Tijdens het shoppen van een elektrische fiets zul je veel verschillende termen tegenkomen. Daarom is het niet gek dat je je afvraagt welke je eigenlijk moet kiezen. Een elektrische fiets kun je eigenlijk in 2 categorieën verdelen: de normale E-bike en de high speed E-bike. Een normale elektrische fiets is bijvoorbeeld een elektrische stadsfiets, elektrische bakfiets of een compacte E-bike. Deze fietsen beschikken over trapondersteuning. Hierdoor wordt het fietsen een stuk makkelijker. De maximale snelheid van een normale E-bike is 25 km/u. Met dit soort fietsen kun je over het fietspad heen en ze zijn ideaal voor korte ritten. Met de high speed E-bike (ook wel speedpedelec genoemd) kun je een stuk sneller als met de normale elektrische fiets. Met de high speed fiets kun je namelijk een maximale snelheid van 45 km/u bereiken. Daarom valt deze fiets ook onder de categorie ‘bromfiets’. Bij de aankoop van deze fiets moet je je dus aan de regels van een bromfiets houden. Je moet bijvoorbeeld een kentekenplaatje dragen en een helm. High speed e-bikes zijn ideaal voor langere afstanden. Het is dus belangrijk dat je uit deze 2 termen alvast een keuze maakt.

Waarvoor ga je de elektrische fiets gebruiken?

Het is belangrijk dat je overweegt waar je de elektrische fiets voor gaat gebruiken. We kunnen deze opties in 4 verschillende categorieën plaatsen:

Regelmatig gebruik: Wil je graag je elektrische fiets gebruiken voor kleine afstanden, zoals naar de supermarkt gaan of om je kinderen van school te halen? Dan raden wij het aan om te kiezen voor een elektrische transportfiets of een elektrische stadsfiets. Deze fiets is comfortabel en duurzaam. De accu van deze fiets kun je gemakkelijk loskoppelen. Deze e-bike heeft niet erg veel onderhoud nodig.

Recreatief gebruik: Hou je enorm van fietsen en fiets je vaak in het weekend als hobby? Dan leg je waarschijnlijk wat langere afstanden af. Dan raden we het aan om te kiezen voor een e-bike met een grotere actieradius. Hiermee heb je een accu die zo lang mogelijk ondersteuning kan bieden. Kies voor deze optie bijvoorbeeld voor een sportieve stadsfiets.

Wonen en werken: Ben je op zoek naar een fiets die je elke dag kunt gebruiken voor je werk? Dan rij je waarschijnlijk lange afstanden. Voor deze optie raden wij een high speed e-bike aan. Hiermee kun jij een snelheid van 45 km/u bereiken. Zo kom jij nooit telaat voor je werk en kun je in een snellere tijd lange afstanden afleggen.

Sportief: Hou je van sporten en vind je het geweldig om op een mountainbike te rijden? Dan is een sportieve e-bike echt iets voor jou! Wij raden het aan om bij deze optie te kiezen voor een elektrische mountainbike. Deze fietsen wegen vaak iets lichter, dat is natuurlijk ideaal voor als je de fiets wilt meebrengen op vakantie.

Welke motor kies je?

Een elektrische fiets heeft ook een motor. Dit kan een voorwiel-, midden-, of achterwielmotor zijn. De voorwielmotor zit in de naaf van het voorwiel. Met een voorwielmotor heb je het gevoel dat de fiets naar voren getrokken wordt. De middenmotor zit aan de as van de trappers. Dit lijkt meer op een normale fiets, maar dan gemakkelijker. Als laatste hebben we nog de achterwielmotor. Deze motor geeft je het gevoel alsof je de wind in je rug hebt. De verschillende motoren kun je bij ons uitproberen tijdens een proefrit.

De accu

De accu is een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets. Als je voor een accu kiest met een hoger vermogen, dan is je actieradius groter. Het ligt er dus aan waar jij de e-bike voor wilt gebruiken. Het vermogen van je accu wordt in Wattuur (Wh) aangegeven. Hoe hoger de Wh, hoe beter de accu is. Kijk dus goed bij het kopen van een elektrische fiets naar de Wh. Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Trapondersteuning

Bij een e-bike hoort niet alleen de accu en motor, maar is ook de trapondersteuning een belangrijk onderdeel. Niet iedere elektrische fiets bevat trapondersteuning, maar dit kan wel extra waarde geven. Je hebt 2 verschillende sensoren. Je hebt de rotatiesensor en de trapkrachtsensor. De rotatiesensor helpt je wanneer de trappers rondgaan. Wanneer je begint met rijden zul je nog niet gelijk de ondersteuning voelen, pas als de trappers aan het draaien zijn kun je de ondersteuning van een rotatiesensor goed voelen. Ze geven je echter wel maximale ondersteuning. Dit is niet afhankelijk van de kracht die jij uitoefent. Als tweede hebben we nog de trapkrachtsensor. Deze sensor reageert op je rijgedrag. Als jij heel veel kracht uitoefent, dan zul je ook een stuk sneller gaan. Daarom horen we vaak dat een trapkrachtsensor iets natuurlijker voelt dan een rotatiesensor.

De prijs van de elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn net als normale fietsen in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Mensen willen vaak gelijk de duurste kopen omdat ze dan de beste elektrische fiets hebben. Maar het betekent niet dat de goedkope elektrische fietsen van slechte kwaliteit zijn. De duurdere hebben vaak wat meer foefjes. Als je niet precies weet in welke prijsklasse je de e-bike wilt kopen, doe dan de e-bike keuzetest, dit zal je meer inzicht geven over de fiets die jij nodig hebt en je helpen een goed besluit te maken over je aankoop.

Krijg hulp van experts

Ben je van plan een e-bike te kopen? Dan is het een goed idee om hier een specialist voor te raadplegen. Ronald Schot is een fietsenbedrijf dat al jarenlang ervaring heeft met allerlei soorten fietsen. Heb je vragen? Dan ben je altijd welkom om contact met ons op te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om gezellig bij onze winkel langs te komen in Edam. Als je dat liever in alle rust wilt doen, plan dan een afspraak in voor E-bike private shopping.