veilig_elektrisch_fietsen

Veilig elektrisch fietsen

U fietst op een zeer moderne fiets met vele speciale eigenschappen waar u nooit eerder gebruik van kon maken met uw stadsfiets. Veilig elektrisch fietsen is daarom een must. Het is daarom slim om te kijken naar veiligheidstips, en hoe u het beste de e-bike kunt gebruiken. Er zijn een aantal tips om de veiligheid te bewaren op de elektrische fiets, die wij voor u op een rijtje hebben gezet.

Weersomstandigheden

Check om te beginnen het weer, en de weersvoorspelling voor latere momenten op de dag voordat u op de elektrische fiets springt voor een leuk fietsavontuur. De accu is gevoelig voor de kou dus wanneer de temperatuur daalt, is daar meer accuduur voor nodig. Bij een toename van de temperatuur is het slim om (meer) water mee te nemen voor onderweg. Want bedenk, de veiligheid zit niet alleen maar in de fiets zelf.

Elektrische fiets zadel

Bekijk of uw zadel in de goede stand staat. Het is van belang dat u met beide benen op de grond kunt staan bij stilstand. Het is namelijk belangrijk dat u wendbaar bent. Dat u snel, maar vooral gemakkelijk op en af kan stappen.

Elektrische fiets ondersteuning

Wanneer u tijdens uw fietstocht moet stoppen voor een oversteker of bijvoorbeeld voor een rood verkeerslicht, schakel dan de ondersteuning terug naar 0. Wanneer je deze handeling uitvoert, voorkomt u het wegschieten van de trappers zodra u deze in beweging zet. Zo houdt u de fiets onder controle en voorkomt u vervelende situaties.

elektrisch-fiets-ondersteuning

Om uw e-bike goed te leren kennen, is het van belang om ongeveer de eerste 150 kilometer van uw route in een lage ondersteuningsstand te fietsen. Op deze manier ondervindt u hoe de fiets reageert bij het versnellen van de snelheid, bij het remmen en bij het bijtrappen.

Snelheid elektrische fiets

Bedenk goed dat andere weggebruikers moeite hebben met het inschatten van uw snelheid. Vooral vanuit de auto of ander soort gemotoriseerd verkeer is dit moeilijk. Zij zien in de meeste gevallen ‘gewoon’ een fiets, vandaar dat er vaak inschattingsfouten worden gemaakt. Het gemiddelde tempo van een ‘gewone’ fiets is 15 tot 20 km per uur. Probeer daarom in druk verkeer deze snelheid aan te houden. Let op bij het benaderen van een kruispunt of een rotonde, zodat u de risico van uw snelheid in combinatie met de inschattingsfouten zo laag mogelijk houdt.

Snelheid

Uw elektrische fiets zal een gemiddelde snelheid van 25 km per uur behalen, dat is veel sneller dan uw vorige stadsfiets. Veiligheid staat voorop bij Ronald Schot, vandaar dat wij altijd aanraden om een helm te dragen. Het zal geen ongelukjes voorkomen, maar het zorgt er zeker voor dat de schade beperkt zal blijven. Kiest u voor een helm? Laat deze dan goed afstellen.

Fietsplezier

Practice makes perfect! Voor het ultieme fietsplezier is gewenning een must. Oefen vaak, van kleine afstanden naar grote afstanden. Van een elektrische omafiets tot aan een high speed e-bikes, oefening baart kunst om veilig elektrisch te fietsen.