Accu elektrische fiets ineens leeg

Een elektrische fiets kan veel dingen doorstaan, je kunt zelfs door harde winden en heuvels fietsen, maar wanneer je accu ineens leeg is, kan dit niet. Wat is de reden dat je accu opeens leeg is? Hieronder lees je ons advies over wat je kunt doen en hoe je een lege accu de volgende keer kunt voorkomen.

Een elektrische fiets met lege accu is geen pretje

Wanneer je aan het genieten bent van de elektrische trapondersteuning van een e-bike en deze opeens niet goed meer werkt, dan kan dat heel vervelend zijn. Snel opladen is vaak ook geen optie, omdat je vaak al onderweg bent als dit gebeurt. Je kunt er voor kiezen om gewoon door te rijden met een lege accu, wat bij de meeste elektrische fietsen wel mogelijk is. Maar dat is niet heel prettig, want zonder trapondersteuning, want op deze manier fietsen de e-bikes een stuk zwaarder. Hoe kan dit opeens gebeuren en hoe los je het op?

Is je accu of oplader defect?

Veel mensen denken gelijk aan een defect aan de accu van hun elektrische fiets als deze ineens leeg is. Elke keer dat je de accu op de stroom aansluit, is de oplader druk bezig. Het kan gebeuren dat de accu na enkele jaren intensief gebruik het opgeeft. Een oplader is ook niet blij als hij altijd in het stopcontact zit. Maar hoe weet je of de oplader echt kapot is? Door de oplader aan te sluiten op een e-bike accu waarvan je 100% weet dat deze goed werkt. Laadt de batterij dan niet op? Dan is de oplader stuk.

Extreme hitte of kou

Doet je oplader het nog goed, dan is er iets anders mis. Wat moet je doen als je problemen ervaart met de accu? Wanneer de accu van je elektrische fiets ineens leeg is, is het goed om eerst te kijken naar de externe omstandigheden. Is het buiten warm of ijskoud? Accu’s houden niet van extreme temperaturen, hierdoor is de accu van je elektrische fiets in de winter sneller leeg. Nog een belangrijk punt is je bandenspanning. Pomp je banden regelmatig op, te zachte banden vragen namelijk veel energie van je accu. Als het mogelijk is om je accu mee naar binnen te nemen, raden we dat vooral aan. Weet je niet hoe dat moet? Bekijk dan ook onze andere blog: accu verwijderen elektrische fiets.

e bike accu ineens leeg

Diepteontlading

Het kan ook zo zijn dat de accu last heeft van diepteontlading. Wanneer een fietsaccu diep ontladen is, is deze helemaal leeg. De meeste batterijen kunnen dit niet zo goed aan. Sterker nog, een diep ontladen fietsaccu loopt veel schade op die je niet meer kunt herstellen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een fietsaccu een paar maanden opbergt na een lange fietstocht. Elke accu ontlaadt zichzelf heel langzaam, ook als er niets mee gedaan wordt, waardoor de accu na verloop van tijd diep ontladen raakt. Een accu die diep ontladen is, raakt na elke oplaadbeurt vrijwel direct leeg. Dat is een probleem waar je helaas niets aan kunt doen.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis