Wanneer moet je de accu van je elektrische fiets vervangen?

De accu vormt een essentieel onderdeel van een elektrische fiets, omdat deze de motor van stroom voorziet om je trapbewegingen te ondersteunen. Met goed onderhoud kan een elektrische fietsaccu doorgaans 5 tot 8 jaar meegaan. Toch is het een onderdeel dat na verloop van tijd slijt en veroudert, waardoor het soms vervangen moet worden. Maar hoe herken je het moment waarop de accu van je elektrische fiets vervangen moet worden?

Wanneer moet je de accu van je elektrische fiets vervangen?

Hieronder lees je de verschillende signalen waar je op moet letten:

1. Snel afnemende actieradius

De actieradius van de batterij geeft aan hoe ver je kunt fietsen met trapondersteuning. Als deze actieradius snel afneemt, is dit een duidelijk teken van veroudering van de accu. Hoewel de batterij nog wel kan opladen, levert hij niet meer genoeg kracht om het gebruikelijke aantal kilometers te halen. In dit geval is het tijd voor een nieuwe accu.

accu fiets vervangen

2. Langzame of onvolledige oplading

Als het langer duurt om de accu volledig op te laden, is dat ook een indicatie dat je een nieuwe accu nodig hebt. Het is normaal dat oudere batterijen wat langer nodig hebben om op te laden, maar als het extreem lang duurt, kan dit een teken zijn dat de accu versleten is. Ook als de accu niet meer volledig wil opladen, bijvoorbeeld stopt bij 90%, is het tijd om te overwegen deze te vervangen. In sommige gevallen wil de batterij zelfs helemaal niet meer opladen. Zorg er wel eerst voor dat het probleem niet aan de oplader ligt voordat je een nieuwe accu aanschaft.

3. Schade aan de accu

Als de accu schade heeft opgelopen door een val of een ongeluk, kan dit brandgevaar met zich meebrengen. In zo’n situatie is het van belang om geen risico te nemen en de accu onmiddellijk te vervangen. Extreme temperaturen en waterschade kunnen ook leiden tot een slechte werking van de accu. Om schade aan je nieuwe accu te voorkomen, kun je overwegen een beschermende accuhoes aan te schaffen.

Nieuwe accu

Het vervangen van een elektrische fietsaccu kan een investering zijn, maar het is de moeite waard om te blijven genieten van de luxe die je elektrische fiets biedt. Tegenwoordig zijn er ook compatibele accumerken beschikbaar die iets betaalbaarder zijn.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis