gps_e-bike_tracker

De voordelen van een fiets GPS-tracker

Een GPS-tracker is het nieuwste paardenmiddel tegen diefstal van elektrische fietsen. Consumenten zijn het er over eens: dit is het meest geschikte middel om diefstal van uw fiets tegen te gaan. De Nederlandse Fietsersbond laat zien dat dit track and trace systeem dieven afschrikt, en dat daardoor uitsluitend elektrische fietsen simpelweg niet meer gestolen worden. Dit smartbike apparaat is het gezicht van de fiets-toekomst!

Hoe kunt u de GPS-tracker gebruiken?

De GPS-tracker is los verkrijgbaar. Een GPS-zender, dat verbonden is met een simkaart kan aan de fiets bevestigd worden. Deze simkaart geeft door middel van de tracker de locatie door aan uw smartphone. Deze is gekoppeld aan een app zodat u op uw telefoon precies kunt zien waar bijvoorbeeld uw elektrische stadsfiets of uw elektrische mountainbike is én waar deze heen gaat.

Het voordeel van dit systeem is niet alleen dat u kunt zien wanneer uw fiets wordt gestolen, maar ook wanneer uw fiets wordt verplaatst of bijvoorbeeld voor het geval wanneer uw fiets om is gevallen. Er zijn twee soorten track and trace-systemen op de markt. De ene is op basis van GPS en Bluetooth, en de andere is op basis van een LoRa-netwerk.

GPS en Bluetooth

Bij dit meestal bekende systeem, is de fiets uitgerust met de GPS-tracker. De Bluetooth ontvangst weet een nauwkeurige locatie-bepaling vast te stellen. Door middel van de app kunt u direct aangifte doen bij diefstal.

LoRa-netwerk

Track en trace is ook mogelijk via een zogeheten LoRa-netwerk. LoRa staat voor “long range“. Dit is een systeem dat op basis van laagfrequente radiogolven werkt en heeft in tegenstelling tot GPS, weinig stroom nodig voor een optimale werking. Ook deze zender kan bevestigd worden aan uw fiets en wordt tevens met een app gekoppeld.

Fietsverzekering op maat

Voorkomen is beter dan genezen, dat staat voorop. Maar ongeluk zit in een klein hoekje. Diefstal kan altijd gebeuren, hoe goed u ook op uw fiets past. Dit heeft ook effect op verzekering polissen. De premies kunnen hierdoor snel stijgen. Speciaal voor de track and trace fietsen zijn er fietsverzekeringen op de markt gebracht. De aanleiding hiervan is bijzonder positief: de track and trace technologie zorgt ervoor dat het merendeel van alle gestolen fietsen met dit systeem worden teruggevonden. Uiteraard kijkt u verzekeraar ook of u een elektrische vouwfiets of een elektrische bakfiets heeft. Die factoren tellen ook mee bij de hoogte van uw premie.

Track and trace voor uw fiets

Nederland telt zo’n 22,8 miljoen fietsen. Volgens deze berekening bezit iedere Nederlander dus gemiddeld 1,3 fiets. Daarmee gaat ook gepaard, dat fietsendiefstal de meest voorkomende kleine criminaliteit is in Nederland. Dit track-systeem kan dus een uitkomst zijn voor vele mensen. Helaas is het zo simpel nog niet om iedere soort fiets te voorzien van een track and trace-systeem. Het is zeer lastig om de tracker in een frame te bouwen. Dat heeft met het ontwerp en het materiaal te maken van de fiets. Voor nu is het dus alleen geschikt voor de elektrische fiets en High Speed E-Bikes ; de zogeheten Speed Pedelec fiets.