Elektrische fiets of scooter? Dit is de beste keuze!

Een elektrische fiets of scooter? In deze blog vertellen wij je waarom je het beste voor een elektrische fiets kunt kiezen! De laatste jaren zijn elektrische fietsen en (e) scooters ontzettend populair geworden. Vooral scooters en e-bikes zijn ideaal voor het korteafstands- en stadsverkeer. Als je tussen de twee aan het kiezen bent, raden wij het aan om te kiezen voor een elektrische fiets. Wij geloven dat er veel redenen zijn waarom een elektrische fiets een betere optie is dan (elektrische) scooters. In deze blog lees je alle informatie.

Milieuvriendelijk

E-bikes stoten veel minder CO2 uit dan scooters. Ook bij elektrische scooters, deze hebben grotere accu’s en zwaardere gewichten, ze vervuilen ook meer dan twee keer zoveel als elektrische fietsen. Daarom is een elektrische fiets zeer geschikt als je milieuvriendelijk wilt rijden.

Een elektrische fiets is gezonder

Als we kijken naar gezondheid, dan is de elektrische fiets een veel betere keuze dan een elektrische scooter. Elektrisch fietsen vergt fysieke inspanning en is beter voor je gezondheid dan wanneer je stilzit. In vergelijking met een elektrische scooter verbrandt je op een elektrische fiets meer calorieën en val je meer af. Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen op elektrische fietsen meer bewegen dan mensen op een reguliere fiets. Een e-bike is daarom een goede motivator voor meer beweging en buitenactiviteiten. Dit soort lichamelijke inspanning is niet alleen goed voor je lichaam, maar geeft ook een voldaan gevoel. Natuurlijk kun je ook gemakkelijk op een scooter stappen voor korte ritten in de open lucht. Dit zal alleen uw lichamelijke en geestelijke gezondheid niet ten goede komen.

elektrische scooter vs elektrische fiets

Veelzijdiger

Je kunt een e-bike in verschillende situaties gebruiken. Of je nu gaat winkelen, op bezoek gaat bij familie, naar je werk fietst, of een weekend door duinen en natuur fietst: met een elektrische fiets zit je altijd goed. Natuurlijk zijn er verschillende elektrische fietsen te koop voor verschillende doeleinden, maar een goede elektrisch fiets zal alle bovenstaande activiteiten probleemloos doorkomen. Aan de andere kant gaan (elektrische) scooters minder goed door de duinen of heuvels. Motorrijden door een natuurgebied is wat ons betreft iets teveel van het goede. Ook verwelkomen veel plaatsen je niet met een scooter en kun je ongestoord verschillende paden verkennen op een elektrische fiets.

Elektrische fiets of scooter: snelheid

De gemiddelde snelheid van een elektrische fiets is 25 km/u. Wanneer je deze snelheid bereikt, stopt de trapondersteuning automatisch. Dit is een wettelijke vereiste voor alle e-bike motorsystemen. Ben je een echte snelheidsfreak en wil je sneller rijden? Dat is mogelijk. Je kunt met snelheden van meer dan 25 km/u rijden, zolang je dit op eigen kracht doet. Dus heb je wind in de rug of trap je hard? Dan kun je snel rijden met snelheden van meer dan 25 km/u. Dit is dus net zo snel als een snorfiets. Wil je net zo snel als een reguliere scooter gaan? Dat kan ook!

Met een speed pedelec, je kunt het al raden aan de naam, kun je een stuk harder. De motor van deze snelle elektrische fiets geeft trapondersteuning tot 45 km/u. Hierdoor is deze elektrische fiets qua snelheid te vergelijken met een bromfiets of scooter. Vanwege de hoge snelheid van speed pedelecs, moet je je aan wat regels houden. Je moet bijvoorbeeld op de weg rijden en in het bezit zijn van een geel kenteken, een bromfietsrijbewijs en een helm. Ben jij toe aan zo’n gezonde snelheidsfiets? Bekijk dan onze high speed e-bikes.

De verzekering van een scooter is duurder

Hoewel elektrische fietsen onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) vallen onder de categorie motorrijtuigen, is een WA-verzekering niet verplicht. Een scooterverzekering is verplicht zodra de scooter op iemands naam staat. De maandpremie voor een scooterverzekering is doorgaans veel hoger dan voor een e-bike verzekering. Ondanks dat je niet verplicht bent om een verzekering te nemen, is het voor veel mensen wel verstandig om een e-bike verzekering af te sluiten.

scooter vs elektrische fiets

Elektrische fiets of scooter: kosten

Elektrische fietsen kosten tussen de 700 en 2500 euro. Een elektrische fiets kost ongeveer 0,16 euro per kilometer. De prijs van een elektrische scooter ligt tussen de 1300 en 2300 euro. De kosten van het rijden met een elektrische scooter bedragen 0,22 euro per kilometer. Een benzinescooter kost een stuk duurder. Daarom zijn e-bikes per kilometer goedkoper.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis