Een elektrische fiets schoonmaken: zo doe je dat!

Met een elektrische fiets kun je op een moeiteloze manier langere afstanden afleggen. Een elektrische fiets heeft natuurlijk wel zorg en aandacht nodig om zijn prestaties te behouden. Een van deze aspecten is het onderhouden van je fiets en het regelmatig schoonmaken ervan. Maar hoe doe je dat op de juiste manier zonder de elektrische componenten te beschadigen? In deze blog leggen we dit stap voor stap uit en geven we je handige tips om je elektrische fiets schoon te maken.

Waarom een elektrische fiets schoonmaken?

Langdurig aanwezig vuil kan schade aan de fiets veroorzaken, zoals roest en corrosie, wat de algehele kwaliteit van de fiets kan verslechteren. Het is raadzaam om de fiets af en toe schoon te maken, omdat het verwijderen van roest vaak duurder is dan regelmatig onderhoud en schoonmaak van je fiets.

ebike schoonmaken

Benodigdheden

Voor het schoonmaken van je elektrische fiets heb je een aantal dingen nodig, zie de onderstaande lijst:

  • Fietsreinigingsmiddel of zeep
  • Een spons
  • Een droge doek
  • Kettingreiniger
  • Kettingsmeermiddel

Wat moet je niet doen tijdens het schoonmaken van je e-bike?

  • Gebruik geen krachtige chemische stoffen zoals chloorbleekmiddel, ammoniak of soda.
  • Vermijd het gebruik van een tuinslang of hogedrukreiniger om draaipunten met lagers niet te beschadigen. Hoewel deze waterafstotend zijn, zijn ze niet volledig waterdicht.
  • Let er bij het reinigen van de fiets op dat er geen water in de binnenpoten van de verende voorvorken terechtkomt.

schoonmaken ebike

Stappenplan elektrische fiets schoonmaken

Wil je dat je e-bike er weer als nieuw uitziet en optimaal blijft presteren? Volg dan onze eenvoudige tips.

1. De elektronica veiligstellen

Batterijen en elektronica hebben een hekel aan water, en je e-bike vormt daarop geen uitzondering. Een cruciale eerste stap is het zorgvuldig verwijderen van de batterij en, indien mogelijk, de computerdisplay. Als de display niet los kan, bescherm deze dan met huishoudfolie of een kleine plastic zak om watercontact te vermijden.

elektrische fiets reinigen

2. Grondige reiniging voor je e-bike

Nu je de elektronica hebt veiliggesteld, is het tijd voor de grote schoonmaak. Spoel de fiets af met water, bij voorkeur met een tuinslang of een gecontroleerde waterstroom uit een emmer. Gebruik geen hogedrukreiniger, want dit kan schadelijk zijn voor de lagers en vet op cruciale plekken wegwassen.

Maak je geen zorgen als er wat water in het batterijcompartiment komt; er zijn afvoergaatjes en corrosiebestendige pluggen. Gebruik sponsen en borstels om modder en vuil van het frame, de wielen en de pedalen te verwijderen. Vergeet niet om grondig schoon te maken onder het bottom bracket, waar modder zich vaak ophoopt.

3. De aandrijving reinigen

De aandrijflijn van je e-bike verdient speciale aandacht. Gebruik ontvetter op de ketting, kettingbladen, cassette en achterderailleur om alles soepel te laten draaien. Zorg ervoor dat er geen ontvetter op de remmen terechtkomt. Na het aanbrengen van de ontvetter, laat je deze enkele minuten inwerken. Daarna gebruik je een vochtige doek om de ketting grondig schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat je aandrijving in topconditie blijft.

4. De banden schoonmaken

Pak wat water en voeg een scheutje e-bike shampoo toe. Wrijf met een spons eenmaal over het gehele oppervlak van de band van je e-bike, beginnend bij de rand van de velg. Spoel daarna grondig met water totdat al het vuil is verdwenen.

fietsband schoonmaken

5. De motor reinigen

Je hoeft de motor van je elektrische fiets niet uit elkaar te halen. Je kunt deze gemakkelijk reinigen met een zachte doek en wat lauw water.

6. De e-bike drogen

Indien je elektrische fiets nog vochtig is, gebruik dan een schone, droge doek om deze af te drogen. Zorg ervoor dat alle contactpunten van de accu volledig zijn opgedroogd voordat je de accu weer op je elektrische fiets bevestigt.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis