Helmplicht elektrische fiets: Alle regels in 2024

Fietsen is een gezonde en milieuvriendelijke manier van transport. Steeds meer mensen kiezen hierdoor voor de elektrische fiets als alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. E-bikes zijn makkelijk in gebruik en geven je een extra duwtje in de rug tijdens het fietsen. Omdat elektrische fietsen sneller gaan dan reguliere fietsen, zijn de risico’s ook hoger. De kans op ongevallen en letsel neemt dan ook toe bij elektrische fietsen. Hierdoor is er in Nederland veel discussie over de invoering van een helmplicht bij elektrische fietsen. Hieronder vind je meer informatie over de voor- en tegenargumenten en de huidige regels van een helmplicht voor e-bikes in 2024.

Waarom is een helm verplicht voor speed pedelecs en niet voor e-bikes?

De snelheid van een speed pedelec kan oplopen tot 45 k/m per uur. Hierdoor wordt de speed pedelec als bromfiets beschouwd en heeft daarom ook dezelfde regels als bromfietsen. In Nederland is sinds 1 januari 2017 een helmplicht ingesteld voor de speed pedelec. Dit is ingevoerd vanwege het hogere risico op ongevallen bij hogere snelheden.

In tegenstelling tot speed pedelecs worden elektrische fietsen in Nederland beschouwd als gewone fietsen. E-bikes hebben elektrische ondersteuning, maar de maximale snelheid ligt vaak lager dan bij speed pedelecs. Hierdoor zijn ze niet gelijkgesteld aan bromfietsen en geldt er in Nederland geen helmplicht voor elektrische fietsen.

elektrische fiets helm verplicht 2023

Welke helm is verplicht voor een speed pedelec?

Speed pedelecrijders moeten een helm dragen die voldoet aan de motorhelmnorm ECE-22.05/06 of de speciale norm NTA 8776. Deze laatste helm lijkt op een fietshelm, maar is ontworpen voor hogere valsnelheden en heeft andere specificaties, zoals extra bescherming aan de onderkant van het hoofd en lager bij de oren, slaap en achterhoofd.

Komt er een helmplicht voor elektrische fietsen?

In Nederland is er momenteel geen helmplicht voor elektrische fietsen, maar wel voor speed pedelecs (45 km/u). Vanaf 1 januari 2023 is het dragen van een helm op de snorfiets verplicht. Aangezien een elektrische fiets dezelfde maximumsnelheid heeft als een snorfiets (25 km/u), zou het kunnen dat er in de toekomst een helmplicht voor elektrische fietsen komt. Het dragen van een helm kan namelijk de kans op dodelijk hoofdletsel met 71% verminderen. Hierdoor is het zeker aan te raden om een helm te dragen.

elektrische fiets helm verplicht

Wat zijn de voor- en tegenargumenten voor een helmplicht op de elektrische fiets?

Er zijn verschillende argumenten die voor- en tegen het verplichten van een helm zijn voor een elektrische fiets. Hieronder vind je de belangrijkste argumenten:

Voor: een helmplicht op de elektrische fiets is aan te bevelen vanwege het hoge aantal fietsdoden in Nederland. Een fietshelm vermindert de kans op ernstig letsel bij een botsing of val en fietsers met een helm hebben minder kans op dodelijk hoofd of hersenletsel dan fietsers zonder helm. Het dragen van een helm kan veel verkeersdoden en gewonden voorkomen. Lees meer over de feiten en voordelen van een fietshelm bij Veilig Verkeer Nederland.

Tegen: de overheid stimuleert al jaren om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Het verplicht stellen van helmen op elektrische fietsen kan echter mensen ontmoedigen om over te stappen van auto’s naar elektrische fietsen, omdat sommigen het suf, onhandig of niet nodig vinden. De grootste uitdaging ligt bij jongeren, die steeds vaker elektrische fietsen gebruiken om naar school of de sportclub te gaan, maar vaak weinig zin hebben om een helm te dragen.

Conclusie

Een helm is in Nederland verplicht voor speed pedelecs vanwege de hogere snelheid en het hogere risico op ongevallen. Voor elektrische fietsen geldt op dit moment geen helmplicht, vanaf 1 januari 2023 is het dragen van een helm voor de snorfiets wel verplicht. Hoewel er voor- en tegenargumenten zijn voor een helmplicht op elektrische fietsen, kan het dragen van een helm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val verminderen. Of er in de toekomst een helmplicht voor elektrische fietsen komt, is nog onzeker, maar het is zeker aan te raden om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis