Newtonmeter (Nm) elektrische fiets: Alles wat je moet weten

Ben je benieuwd wat Newtonmeter (Nm) precies betekent met betrekking tot elektrische fietsen? Begrip van Nm is cruciaal voor het kiezen van de juiste elektrische fiets. Lees hieronder alle informatie in onze blog.

Wat betekent Newtonmeter (Nm) bij een elektrische fiets?

Het koppel, oftewel de kracht van de motor, wordt gemeten in Newtonmeters (Nm). Een hoger aantal Nm betekent dat de motor meer ondersteuning kan bieden. Als je vaak bergop fietst, is een krachtige motor, met minimaal 50 Nm, zeer geschikt om je effectief te ondersteunen.

Hoeveel Nm moet de motor van mijn elektrische fiets hebben?

Denk na over het terrein waarop je je elektrische fiets hoofdzakelijk zult gebruiken. Maak je keuze op basis daarvan en bepaal zo de benodigde kracht van de motor van jouw e-bike!

In de stad en op vlak terrein

Als je de e-bike vooral in de stad en op plat terrein gebruikt, is een motor met 25 Nm tot 40 Nm voldoende. Deze motoren zijn te vinden op elektrische stadsfietsen met achter-, midden- of voorwielmotoren. Ze zijn niet geschikt voor intensief heuvelachtig terrein, maar perfect voor het Nederlandse landschap. Als je van plan bent om veel te toeren of over glooiend terrein te rijden, bekijk dan de volgende categorieën.

Op het platteland en glooiend terrein

Voor dit terrein is een motor met 40 tot 60 Nm ideaal. Motoren in dit bereik zijn geschikt voor comfortabele pendelritten op verhard terrein en gematigde hellingen. Een wat langere toertocht is ook mogelijk, maar voor meer kilometers heb je een grotere accucapaciteit nodig.

Toertochten

Voor toertochten kies je het beste een e-bike met een koppel tussen 60 en 75 Nm. Deze motoren zijn populair onder forenzen vanwege hun snelle acceleratie. Elektrische hybride fietsen vallen vaak in deze categorie. De E-Bikes van het merk Pegasus zijn een goed voorbeeld van motoren in deze categorie.

Avontuurlijke fietsvakanties in de bergen

Voor zeer sportieve en lange ritten in de bergen heb je een e-bike met een koppel van 65 tot 90 nodig. Deze motoren zijn geschikt voor steile beklimmingen en onverhard terrein. Ze worden vaak gebruikt op toerfietsen en elektrische mountainbikes in het zuiden van Europa.

Op zoek naar een elektrische fiets?

Als je van plan bent een elektrische fiets te kopen, dan raden wij het aan om een specialist hier voor te raadplegen. Ronald Schot is een fietsbedrijf dat jarenlange ervaring heeft met het verkopen van alle soorten E-Bikes. Wij kunnen je een fiets keuzetest aanbieden, zo kun je een gericht onderzoek doen om de juiste beslissing te nemen over je aankoop. Heb je nog vragen? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen, natuurlijk kun je er ook voor kiezen om ons in Edam te bezoeken. Wil je dit in alle rust doen? Maak dan een afspraak voor E-bike private shopping.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis