motor_elektrische_fiets

Welke motor kiest u voor uw elektrische fiets? 

De motor van een elektrische fiets kan zich op 3 verschillende plaatsen bevinden: aan het voorwiel, achterwiel en in het midden van het frame. We spreken van een alles bepalende factor wanneer er wordt gesproken over de motor. Het bepaalt het karakter en het gevoel van de fiets. Om u te helpen bij deze belangrijke keuze leggen wij de verschillende motoren naast elkaar.

Voorwielmotor

De voorwielmotor is uiteraard gepositioneerd bij het voorwiel. Hierdoor drijft de motor direct het voorwiel aan en wordt de fiets als het ware vooruit getrokken. In combinatie met een accu in of onder de bagagedrager is de fiets goed in balans en zal het u een comfortabel fietsgevoel geven. E-bikes met dit systeem zijn voordeliger in prijs en eenvoudig in gebruik. De juiste mix voor een stabiele wegligging en ideaal wanneer u zelf weinig kracht kan zetten. Vaker vindt u dit soort motor bij een elektrische stadsfiets.

Middenmotor

De middenmotor is gemonteerd op de trapas en levert hierdoor een prima vermogen. Deze motor gaat gepaard met een hoge actieradius en is daarom de meest populaire soort motor op het gebied van elektrische fietsen. De middenmotor geeft een krachtige ondersteuning en levert hoge kwaliteit. Omdat deze motor gemonteerd is op de trapas, biedt deze een centraal en laag zwaartepunt. Dat resulteert in het feit dat een acceleratie natuurlijker aan zal voelen dan bij andere soorten aandrijving. Het gevoel dat u in ene een duw in de rug krijgt is verleden tijd door deze motor. Vaker vindt u dit soort motor bij elektrische mountainbikes of een elektrische mamafiets.

Achterwielmotor

Elektrische fietsen met een achterwielmotor hebben uiteraard de aandrijving op het achterwiel. Over het algemeen geeft dit een krachtige ondersteuning als zijnde; een extra zetje tijdens het fietsen. Deze soort motoren zijn geschikt voor fietsroutes door heuvelrijk landschap. Dit mede doordat deze e-bikes een lichter gewicht hebben en komen vaak in uitvoeringen die meerdere versnellingsopties hebben. Deze vorm van aandrijving zal het meest natuurlijk aanvoelen, dit omdat bij normale fietsen de aandrijving ook vanuit het achterwiel komt. Ook een voordeel dat bij deze soort motor komt kijken, is dat dit soort e-bikes met meerdere versnellingen komen. Vaker vindt u dit soort motor bij een elektrische fiets zoals elektrische transportfietsen en compacte e-bikes.