welke_accu_kiest_u_voor_uw_elektrische_fiets

Welke accu kiest u voor uw elektrische fiets?

U heeft waarschijnlijk al een hoog aantal fietsen in uw leven versleten. Bij het uitzoeken van de volgende tweewieler heeft u naar meer waarschijnlijkheid nog nooit hoeven te kijken naar soorten accu’s. Met het uitkiezen van een nieuwe fiets bekijken we of de kleur, de vorm en de opzet van het frame naar de zin is. Wanneer we op technisch gebied verder kijken gaan we de bandensoorten na, de versnellingen, we checken het comfort van het zadel en om niet te vergeten, de hoogte van fiets. Maar wie had ooit gedacht dat we naar een geschikte motor en accu voor elektrische fietsen zouden moeten kijken. Inmiddels is de elektrische fiets niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Deze E-Bike presenteert zich als een duurzame, en Hollandse manier om te profiteren van gemak en snelheid. Maar hoe kiest u een elektrische fiets uit? Wij vertellen u graag over de verschillen soorten accu’s. Zo kunt u aan de hand van deze informatie gericht een keuze maken.

Soorten accu’s

Bij iedere accu wordt de capaciteit uitgedrukt in wattuur. Deze eenheid wordt aangegeven in Wh waarden. Deze waarden geven vervolgens aan hoeveel energie de accu kan leveren. Deze geleverde energie is voor u het belangrijkste component. De elektrische fiets accu kunt u op basis van Wh waarden goed vergelijken.

Bij elektrische fietsen beginnen de accu’s meestal bij een waarde van 300 Wh. Een accu van deze waarden is geschikt wanneer u met name een E-Bike nodig heeft voor kortere afstanden. Dat geld bijvoorbeeld ook voor de 400 Wh accusoort. Daarna vervolgt de opbouw met een 500, 625, 750 en zelfs 950 Wh accu. Dit zijn de basis elementen die u van een accu van een elektrische fiets moet weten.

Welke accu is passend?

Die accu die het beste bij u past, is de accu die de waarden heeft voor uw persoonlijk fietsverbruik. Fietst u lange afstanden? Korte afstanden, maar wel frequent gebruik? Of wilt u een elektrische fiets voor gebruiken tijdens uw vrije tijd? Bij ieder soort verbruik past een bepaalde soort type accu.

actieradius_elektrische_fiets

Actieradius elektrische fiets

De Wh waarde van een accu gaat gepaard met de zogeheten actieradius. De actieradius staat voor het aantal kilometer dat men kan afleggen met een volle accu. Hoe groot de actieradius is, verschilt dus per type accu. Vanzelfsprekend zal een accu met een hogere Wh waarde, dus met meer capaciteit, een hogere actieradius betreffen.

Actieradius berekenen

Als vuistregel kunt u de volgende berekening aanhouden wanneer u de actieradius wilt berekenen: per 100 Wh kunt u bij normaal gebruik ongeveer 12 tot 14 kilometer rijden. Normaal gebruik wordt gezien als een snelheid van 25 km/h, zonder al te veel eigen inspanning. Dit wil zeggen dat u met een accutype van 400 Wh, ongeveer 50 kilometer kunt fietsen met trapondersteuning op gemiddeld niveau.

Elektrische fiets kopen

Een elektrische fiets kopen behoort een weloverwogen beslissing te zijn. Daarom is het verstandig om een specialist raad te plegen voor uw fietskeuze. Ronald Schot is gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van diverse soorten fietsen. Ook kunnen wij u een fiets keuzetest aanbieden. Zo kunt u gerichter onderzoek doen om de beste keuze te maken. U kunt contact opnemen met ons om advies in te winnen, maar u kunt uiteraard ook gezellig bij ons in Edam langskomen. We laten u graag de mogelijkheden zien!