e-bike_accu

Wat moet u weten over de accu van een E-bike?   

De accu bepaalt voor uw E-bike hoe ver en hoe hard u kunt fietsen. Deze 2 componenten zijn inherent aan elkaar verbonden. Er is veel vraag naar een duidelijke uitleg over het onderhoud, de behandeling en de mogelijkheden van een accu. Graag zetten wij onze Elektrische fiets-kennis voor u onder elkaar.

Accu elektrische fiets

Wanneer we het over accu’s hebben, kijken we naar de hoeveelheid watturen. Om de uitleg van dit begrip duidelijker te maken, laten wij aan de hand van een voorbeeld zien hoe dit in zijn werk gaat. Wanneer u een accu  van een elektrische fiets heeft met 500 wattuur, levert de fiets één uur lang 500 watt of vijf uur 100 watt aan vermogen. Er zijn een heleboel verschillende factoren die het bereik per wattuur kunnen beïnvloeden. Denk maar aan de verschillende soorten weersomstandigheden, kwaliteit van het wegdek, heuvelachtige gebieden of simpelweg omdat uzelf meer fietst waardoor de aandrijving minder nodig is. Ook wordt het vermogen van de aandrijving uitgedrukt in actieradius. Hiermee wordt het maximale aantal kilometers dat u kunt fietsen voordat de accu leeg is, uitgedrukt. De hoeveelheid actieradius hangt veel af van de luchtweerstand en de rolweerstand.

E-bike accu tips

Een accu zal ieder jaar 10% achteruit gaan in kwaliteit. Tijdens de vorstperiode in de wintermaanden behaalt het absoluut niet de afstanden die u gewend bent. Om teleurstelling tegen te gaan zijn er een aantal do’s & don’ts bij het onderhouden en het gezond houden van uw batterij.

 • Wanneer uw fiets veel aandrijving moet geven in bijvoorbeeld heuvelachtig gebied, help dan een handje. Dat scheelt weer energie wat de motor anders moet geven en dus, minder accu verbruik.
 • Houd een lagere snelheid aan zodat de motor minder energie hoeft te leveren. Wanneer u continu op het maximum van het vermogen fiets, zal de accu door dit verbruik veel sneller leeg raken.
 • Houd de bandenspanning optimaal. Wanneer uw banden zachter worden zal dit enorm veel energie vergen. Het is allemaal weerstand en daardoor gaat de kwaliteit in ieder opzicht naar beneden. Denk hierbij ook aan uw houding, wapperende kleding of grote tassen die wind vangen.

Onderhoud van de accu bij een e-bike

Het is duidelijk dat een accu voor een elektrische fiets zeer veel aandacht nodig heeft. U wilt graag lang profijt hebben van deze power batterij, dus het is van belang dat u de accu goed verzorgt en op de juiste manier gebruikt. Wanneer u de batterij gaat opladen, let dan goed op de volgende punten:

 • Het is niet nodig de accu eerst volledig op te laden voor het eerste gebruik.
 • Gebruik de accu de eerste paar keren tot ongeveer 20% levensduur en laad deze dan weer volledig op.
 • Wanneer de accu opgeladen is, haal deze dan zo snel mogelijk van de stroom af. De accu opgeladen in het contact laten zitten is op den duur zeer schadelijk.
 • Wanneer u de fiets een tijd niet gebruikt, bewaar de accu dan veilig op
 • Laad de accu eerst tot 50% of hoger voordat u deze opbergt.
 • Bewaar de accu altijd op een droge plek bij kamertemperatuur (tussen 10℃ en 25℃).
 • Laad de accu iedere 2 weken weer op tot 50% of hoger. 
 • Geef de elektrische fiets zo nu en dan een grondige onderhoudsbeurt, zo behoudt u de kwaliteit.

Accu’s voor de elektrische fiets hebben een uitgebreide handleiding en de specialisten van Ronald Schot kunnen u hier altijd bij helpen.

Elektrische fiets kopen

Een elektrische fiets kopen gaat niet over één nacht ijs. Daarom raden wij u aan om een specialist op te zoeken die u helpt in uw zoektocht naar een goede e-bike. Ronald Schot is gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van verschillende soorten fietsen. Ook kunnen wij u online een fiets keuzetest aanbieden. Zo kunt u gerichter onderzoek doen om de aller beste keuze te maken. U kunt contact opnemen met ons om advies in te winnen, maar u kunt uiteraard ook gezellig bij ons in Edam langskomen. We laten u graag de mogelijkheden zien!