Levensduur accu van een elektrische fiets verbeteren

Elektrische fietsen zijn de nieuwe trend voor fietsers. Maar hoe zit het eigenlijk met de levensduur van de accu? Dit cruciale onderdeel van je elektrische fiets bepaalt hoe lang je kunt genieten van zorgeloos fietsplezier. In deze blog ontdek je de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de levensduur van de accu en krijg je handige tips om deze te verbeteren.

De rol van de accu in je elektrische fiets

De accu is een cruciaal onderdeel van je elektrische fiets en heeft een directe invloed op de prestaties, het bereik en de algehele rijervaring. Het is daarom belangrijk om goed op de levensduur van de accu te letten en te weten hoe je deze kunt optimaliseren om zo lang mogelijk van je elektrische fiets te genieten.

Levensduur accu elektrische fiets

Bij correct gebruik zullen de meeste onderdelen zonder problemen een levensduur van tien jaar bereiken. Een uitzondering hierop is echter de accu, die gemiddeld ongeveer 5 tot 6 jaar meegaat.

levensduur fietsaccu

Hoe kun je je fietsaccu het beste opladen?

Om de levensduur van je fietsaccu te verlengen, is het belangrijk om de laadcyclus zo klein mogelijk te houden. Hier zijn enkele tips:

  1. Door je e-bike accu regelmatig op te laden en te ontladen, blijft de accu in goede conditie. Het wordt aanbevolen om dit minstens een keer per maand te doen.
  2. Laad je fietsaccu op in een ruimte die op kamertemperatuur is. Hoewel het misschien vreemd klinkt, draagt dit aanzienlijk bij aan het vergroten van de levensduur van de accu van je elektrische fiets.
  3. Net als bij andere batterijen en accu’s is het belangrijk om de oplader te verwijderen wanneer de fietsaccu volledig is opgeladen. Zorg ervoor dat de accu niet langer dan 24 uur aan de oplader ligt wanneer deze helemaal is opgeladen.

Door rekening te houden met deze richtlijnen met betrekking tot de laadcyclus, kun je de levensduur van je fietsaccu aanzienlijk verlengen.

Hoe kun je de levensduur van je fietsaccu verlengen?

Tips voor het verlengen van de levensduur van je fietsaccu tijdens het fietsen:

  1. Houd de bandenspanning van je elektrische fiets op peil, een lage bandenspanning zorgt voor een hogere rolweerstand, wat resulteert in extra energieverbruik van de accu. Zorg ervoor dat je fietsbanden op de maximale spanning (3 tot 4 bar) worden gehouden om onnodig energieverlies te voorkomen.
  2. Start zonder trapondersteuning, bij het wegrijden met trapondersteuning verbruikt de accu onnodig veel energie. Begin met trappen zonder trapondersteuning om energie te besparen en zo de levensduur van je fietsaccu te verlengen.
  3. Pas je versnelling aan, trappen met een te hoge versnelling bij lage snelheden vergt extra inspanning en energie. Kies een geschikte versnelling om efficiënter te trappen en onnodig energieverlies te vermijden.
  4. Schakel op het juiste moment, vergelijkbaar met autorijden, naar een lichtere versnelling als je bijvoorbeeld bij een stoplicht staat en schakel naar een zwaardere versnelling als je sneller gaat fietsen. Beperk onnodig schakelen om de levensduur van je fietsaccu te verlengen.
  5. Voorkom volledige ontlading van de accu, probeer je accu tijdens je fietstocht op te laden, bijvoorbeeld tijdens een tussenstop. Zorg ervoor dat je je oplader bij je hebt.
  6. Als je fiets nat is door regen en je de fietsaccu hebt verwijderd, is het belangrijk om de contactpunten van de accu (en de elektrische fiets) goed af te drogen voordat je deze weer plaatst. Het gebruik van een beschermhoes voor je accu kan helpen om vocht en mogelijke waterschade te voorkomen.

levensduur batterij elektrische fiets

Hoe kun je je fietsaccu het beste bewaren?

Je fietsaccu op de juiste manier bewaren is belangrijk voor een langere levensduur. Hieronder lees je de beste tips.

Lees de instructies zorgvuldig door

In de handleiding van je fietsaccu vind je specifieke instructies voor jouw accu. Neem de tijd om ze grondig te lezen en op te volgen. De fabrikant van je fietsaccu heeft namelijk de beste kennis over hoe je accu zo lang mogelijk meegaat.

Label je opladers

De meeste opladers voor e-bikes lijken op elkaar, vooral als er meerdere mensen in huis elektrische fietsen hebben. Het is verstandig om je opladers van labels te voorzien. Op die manier weet je zeker dat je de juiste oplader gebruikt voor de bijbehorende accu. Het opladen van de accu met een verkeerde oplader kan schade aan de accu veroorzaken.

Vermijd extreme temperaturen

De temperatuur heeft een aanzienlijke invloed op de conditie van een fietsaccu. Bij temperaturen onder het vriespunt tot ongeveer -10 graden Celsius zal de capaciteit tijdelijk iets afnemen, wat op zich geen groot probleem is. Echter, langdurige blootstelling aan extreem lage temperaturen of direct zonlicht is niet goed voor de accu.

Berg je fietsaccu nooit volledig leeg op

Zorg ervoor dat je de fietsaccu ten minste gedeeltelijk oplaadt voordat je hem voor langere tijd opbergt. Het opslaan van een volledig lege accu kan namelijk diepontlading bevorderen. Een accu die te ver ontladen is, kan niet meer worden opgeladen en moet worden vervangen. Bovendien kan de garantie vervallen als de accu te ver ontladen is. Raadpleeg de garantievoorwaarden van je fietsaccu. We adviseren om de accu minimaal half opgeladen (50 procent) op te bergen.

Verwijder de fietsaccu van de fiets

Als je je fiets gedurende de hele dag buiten parkeert, bijvoorbeeld op je werk of bij een station, is het raadzaam om de verwijderbare accu van de fiets te halen. Doe dit ook als je je fiets op een fietsendrager op je auto vervoert. Plaats de accu dan in de kofferbak. Op deze manier wordt de accu niet blootgesteld aan kou, hitte of regen. Als het niet mogelijk is om de fietsaccu te verwijderen, probeer dan je fiets ergens binnen te stallen.

Wanneer is de accu aan vervanging toe?

Hoewel iedereen het graag zou willen, is de levensduur van een accu voor een elektrische fiets helaas niet oneindig. Als je merkt dat je accu aanzienlijk langzamer oplaadt dan voorheen of dat de accu de laatste tijd sneller leeg raakt, is het mogelijk dat je de accu van je elektrische fiets moet vervangen.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis