opladen elektrische fiets

Hoe werkt het opladen van een elektrische fiets?

Het voordeel van een e-bike is de trapondersteuning die je krijgt tijdens het fietsen. Voor deze ondersteuning maakt de elektrische fiets gebruik van een motor die energie haalt uit de accu van de fiets. De accu is een batterij die je moet opladen. Hoe laad je een elektrische fiets op en hoe lang duurt dit? Wij vertellen het je.

Wat moet je weten over het opladen van je elektrische fiets?

Het opladen van de elektrische fiets is in principe heel eenvoudig. Je pakt de accu, sluit deze met behulp van de meegeleverde oplader aan op een stopcontact en wacht tot het lampje op groen springt. Batterijen zijn echter dure en enigszins kwetsbare dingen. Daarom is het belangrijk om de batterij correct te gebruiken. Zo behoud je zo lang mogelijk het optimale bereik. Moderne accu’s kunnen niet tegen een volledige lading en evenmin tegen een volledige ontlading. Gelukkig worden de meeste accu’s beschermd door een Battery Management System (BMS). De batterij laadt natuurlijk sneller op als hij leeg is dan wanneer hij bijna vol is. Je kunt dit vergelijken met het inpakken van een doos: het is gemakkelijk als het bijna leeg is, maar een stuk langzamer als het bijna vol is. Vanaf het moment dat de batterij ongeveer 90% is opgeladen, duurt het verder opladen langer.

Opladen elektrische fiets: hoe lang duurt dit?

De oplaadtijd van een elektrische fiets accu hangt af van 2 dingen: Het type en capaciteit van de accu en het type lader dat je gebruikt. Grotere batterijen laden langzamer op dan kleinere en laden sneller op met een snellader van 4 ampère (of groter) dan met een standaardlader van 2 ampère.

Hieronder vind je een tabel met de laadtijden van een gemiddelde accu. Is je accu niet helemaal leeg? Dan gaat het opladen uiteraard wat sneller.

Wattuur Normale lader tot 80% Normale lader t/m 100% Snellader t/m 80% Snellader t/m 100%
200 2 uur 3 uur 1 uur 2 uur
300 3 uur 4 uur 1,5 uur 3 uur
400 4 uur 5 uur 2 uur 4 uur
500 5 uur 6,5 uur 3 uur 5 uur
600 5,5 uur 8 uur 3,5 uur 5,5 uur

Hoe laad je de batterij op?

  • Je hoeft de accu niet de eerste keer volledig op te laden: dat is fijn, want dan stap je eerder op de fiets.
  • Gebruik de batterij de eerste paar keer totdat er nog ongeveer 20% over is en laad hem dan weer volledig op.
  • Laat de accu niet te vaak compleet leeglopen, je kunt hem na elke rit weer opladen.
  • Ga je je batterij opladen? Doe dit dan bij een kamertemperatuur tussen 10°C en 25°C.
  • Is je batterij opgeladen? Haal hem dan z.s.m. uit het stopcontact (laat hem niet langer dan 24 uur aan de oplader liggen.)
  • Trek bij het loskoppelen van de accu aan de stekker en niet aan het snoer, deze zijn namelijk heel kwetsbaar.

elektrische fiets opladen

Hoe kun je de accu veilig bewaren?

Gebruik je de accu een tijdje niet meer? Dan zul je deze opgeladen moeten bewaren. Wanneer de batterij volledig ontladen is, kan de batterij beschadigd raken. Dit is niet goed voor je batterijduur! Hoe voorkom je dat dit gebeurt?

  • Laad de batterij op tot 50% of meer voordat je deze opbergt.
  • Laad de batterij vervolgens elke 2 weken op tot 50% of meer.
  • Bewaar batterijen altijd op een droge plaats en bij kamertemperatuur tussen 10°C en 25°C.
  • Vergeet niet om af en toe een onderhoudsbeurt in te plannen voor je elektrische fiets. Zo kun je er zeker van zijn dat alles nog in goede staat is en dat je de kans op beschadiging voorkomt.

Lees de handleiding

Bij het kopen van een elektrische fiets ontvang je altijd een handleiding. We raden het aan om deze goed te lezen. Omdat alle accu’s anders zijn, zal daarin precies uitgelegd staan hoe je de accu het beste kunt opladen.

Meer informatie nodig?

Ben je op zoek naar een elektrische fiets of wil je meer informatie over elektrische fietsen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij Ronald Schot hebben wij jarenlange ervaring met het verkopen van elektrische fietsen. Ben je benieuwd welke elektrische fiets goed bij jou past? Doe dan de fiets keuzetest. Wil je meer informatie over de accu en batterij? Bekijk dan wat u moet weten over de accu van een elektrische fiets. Mocht je nog andere vragen voor ons hebben, dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.