speed_pedelec_regels

Wat zijn de speed pedelec regels van de overheid?

Speed pedelec regels betreffen een officiële wetgeving die door de overheid is opgezet. Waar moet u aan denken bij deze wettelijke regels? Ieder jaar veranderd de high speed pedelec wetgeving. Daarom is het verstandig om de huidige regelgeving te checken, voordat u een high speed e-bike koopt. Daarnaast is het ook een goed idee om de regels na te gaan wanneer je op fietsvakantie gaat, omdat de regels per land verschillen. Uiteraard gaan wij uit van de Nederlandse wetgeving, die hetzelfde opgezet is als de Belgische wetgeving.

Speed pedelec regels van de overheid

Waarom de overheid strikte regels heeft gesteld voor deze elektrische fiets variatie, heeft met meerdere elementen te maken. In tegenstelling tot elektrische fietsen met een hulpmotor en gemotoriseerde fietsen, gelden er andere regels voor de speed pedelec fiets. De meeste verschillen betreffen:

  • Rijbewijs
  • Snelheid
  • Plaats op de weg
  • Verkeersregels
  • Vereiste uitrusting
  • Verplichte e-bike verzekering

speed_pedelec_regels_van_de_overheid

Welk rijbewijs geld voor de high speed e-bike?

Om op een speed pedelec fiets te mogen besturen, is de minimale leeftijd van zestien jaar een wettelijk vereiste. Daarnaast moet u in het bezit zijn van een AM-rijbewijs. Categorie AM wordt ook wel een bromfietsrijbewijs genoemd. Als u een A of B rijbewijs heeft, mag u ook een high speed pedelec besturen.

Speed pedelec regels snelheid

Uiteraard is de snelheid de hoofdreden waarom iemand de high speed e-bike aanschaft. Deze pijlsnelle fiets heeft een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Daarmee is dit één van de snelste elektrische fiets uit ons assortiment. Deze maximum snelheid gaat altijd gepaard met een daarbij horende kentekenplaat. Voor de high speed e-bike, heeft u een geel fietskentekenplaat nodig. Het voordeel van deze uitvoering in combinatie met de snelheid, is dat deze elektrische e-bike ideaal is om lange afstanden mee af te leggen.

Verkeersregels speed pedelec

De speed pedelec bike heeft, zoals al eerder aangegeven, een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Dit wil niet zeggen dat men ook daadwerkelijk met een snelheid van 45 kilometer per uur mag rijden. Ook al wordt deze bike gecategoriseerd als fiets, de plaats op de weg van een speed pedelec, is dezelfde plaats als die van een bromfiets. Dat betekent dat wanneer u een speed pedelec bestuurd, u gebruik behoort te maken van de bromfietspaden en indien aangegeven, de rijbaan. Een fietspad is dus verboden voor deze snelle fiets. Binnen de bebouwde kom gelden maximumsnelheden van 15 en 30 kilometer per uur. Daarbuiten kunt u lekker doortrappen!

speed_pedelec_helmplicht

Speed pedelec helmplicht

Vanwege de snelheid en de plaats op de weg, heeft de overheid ook een regelgeving ingesteld betreffende de uitrusting. De grote drijfveer hierachter is veiligheid. Om de veiligheid te bewaken, is een helm verplicht. Net zoals de bromfiets, is deze veiligheid opgezet om het hoofd optimaal te beschermen. Om er zeker van te zijn dat de helm naar behoren beschermt, zijn de helmen van goede kwaliteit, voorzien van een EN1078 norm-nummer. Hieraan kunt u zien dat de helm officieel goed is gekeurd. Fietshelmen die in Europa worden aangeboden, zijn verplicht aan deze norm te voldoen. Op deze manier wordt veilig elektrische fietsen een stuk betrouwbaarder!

High speed e-bike

Heeft u interesse in een high speed e-bike? Ronald Schot is gespecialiseerd in verschillende e-bike variaties. Voor deskundig advies en begeleiding op maat, kunt u langskomen in onze winkel. Hier kunt u op uw gemak kijken of deze speed pedelec fiets bij u past. Wij helpen u graag verder om de perfecte elektrische fiets te vinden. Heeft u telefonisch advies nodig Neem dan contact om ons op.