Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

De elektrische fiets is tegenwoordig ontzettend populair en steeds meer mensen stappen om verschillende redenen over op een fiets met elektrische ondersteuning. Voor degenen die nog twijfelen, hebben wij alle voordelen op een rijtje gezet.

1. Praktisch

Nederlanders houden van fietsen en weten daarom ook goed wat de voordelen van een elektrische fiets zijn. Hier zijn de belangrijkste praktische voordelen van een elektrische fiets:

  • Je kunt moeiteloos lange afstanden fietsen zonder veel inspanning te leveren.
  • Je ondervindt geen last van files.
  • Je bent wendbaar in drukke steden en hoeft je geen zorgen te maken over parkeerproblemen.
  • Je kunt je fiets meenemen in het openbaar vervoer.
  • Bovendien past het Nederlandse wegennet zich steeds meer aan de elektrische fiets aan, met een groeiend aantal oplaadpunten en fietsvriendelijke routes.

2. Milieubewust

Je vraagt je wellicht af waarom een elektrische fiets milieubewust wordt genoemd, aangezien deze wel elektriciteit gebruikt. Maar in vergelijking met andere elektrisch aangedreven voertuigen is de elektrische fiets buitengewoon zuinig. Hij stoot minder dan 2 procent uit van de CO2-uitstoot van een auto. Voor korte afstanden is de elektrische fiets dan ook een uitstekend alternatief voor de auto, scooter of bromfiets. Bovendien bestaat de elektrische fiets uit weinig elektrische onderdelen en kan de accu gemakkelijk gerecycled en hergebruikt worden.

voordeel elektrische fiets

3. Gemakkelijk mee te nemen

Met een elektrische fiets ben je snel en flexibel, waar je ook naartoe gaat. Je kunt natuurlijk overal zelf naartoe fietsen, maar e-bikes zijn ook makkelijk te vervoeren in de trein of met de auto. Dit maakt ze perfect voor fietsvakanties in het buitenland of om alle prachtige fietsroutes in Nederland te verkennen.

4. Zelfstandigheid

In principe functioneert een elektrische fiets hetzelfde als een gewone fiets. De beweging wordt gestart door dezelfde trapbewegingen, maar bij een elektrische fiets krijg je ondersteuning. Voor veel ouderen en mensen met beperkingen is dit de doorslaggevende factor om zelfstandig te kunnen blijven fietsen. Aangezien autorijden voor velen al is afgevallen, zorgt de elektrische fiets ervoor dat deze groep veel langer mobiel blijft. De buurtvereniging en supermarkt blijven bereikbaar, fietsvakanties blijven mogelijk en ook familie en vrienden blijven dichtbij.

5. Betaalbaar

Hoewel een elektrische fiets duurder is in aanschaf dan een gewone stadsfiets, zijn er steeds meer modellen in verschillende betaalbare prijsklassen verkrijgbaar. Bovendien is de elektrische fiets op verschillende fronten voordeliger dan andere vervoermiddelen. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Je betaalt geen wegenbelasting.
  • Je kunt de fiets overal gratis parkeren.
  • Het onderhoud van de fiets is relatief goedkoop.
  • De verbruikskosten zijn laag, vooral in vergelijking met brandstofkosten.
  • Door de lange levensduur van de elektrische fiets is de investering zeker de moeite waard.

elektrische fiets voordelen

6. Gezondheid

Ondanks dat je bij een elektrische fiets hulp krijgt bij het fietsen, maak je nog steeds trapbewegingen. Je blijft dus actief en beweegt in de frisse buitenlucht, waardoor de elektrische fiets gezonder is dan bijvoorbeeld een scooter of auto. Voor veel mensen is de elektrische fiets de enige mogelijkheid om nog mobiel te blijven, en in vergelijking met thuisblijven is elektrisch fietsen zeker gezonder. Bovendien kun je de elektrische fiets ook gewoon als een normale fiets gebruiken voor korte afstanden, wat nog meer bijdraagt aan je gezondheid.

7. Veel keuze

Met de groeiende populariteit van e-bikes is er tegenwoordig een overvloed aan keuzemogelijkheden. Er zijn namelijk diverse types elektrische fietsen waaruit je kunt kiezen, zodat er voor ieder wat wils is. Ben je benieuwd welke bij jou past? Lees dan onze blog ‘welke elektrische fiets past bij mij?‘.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis