welke_elektrische_fiets_past_bij_mij

Welke elektrische fiets past bij mij?

U heeft de keuze gemaakt om een elektrische fiets te kopen. Er zijn al meer dan 3 miljoen mensen u voorgegaan. De elektrische fiets wordt als transportmiddel gebruikt, als vrije tijd bezigheid, om de boodschappen mee te doen, gebruikt om familie en vrienden mee te bezoeken en zelfs wordt de E-Bike voor sport en beweging gebruikt. De elektrische fiets presenteert zich als een gezonde, duurzame en zeer Hollandse manier om te profiteren van snelheid en gemak. Er zijn enorm veel verschillende type elektrische fietsen op de markt gebracht gedurende de afgelopen jaren. Maar welke elektrische fiets past het beste bij u? Welke stappen doorloopt u om uiteindelijk een keuze te kunnen maken? Ronald Schot zocht het voor u uit!

Soorten elektrische fiets

Om uw zoektocht te beginnen is het goed om te weten dat alle typen E-Bikes verdeeld worden in twee categorieën:

Normale elektrische fietsen

De zogeheten normale elektrische fietsen zijn voorzien van de E-Bike trapondersteuning die ervoor zorgt dat het trappen verlicht wordt en makkelijk aanvoelt. Deze elektrische fiets wordt aangedreven door een motor en rijdt op de capaciteit van een accu. De trapondersteuning is voorzien van een begrenzer, waardoor de fiets niet sneller kan gaan dan 25 kilometer per uur. Elektrische stadsfietsen, elektrische bakfietsen en elektrische vouwfietsen vallen onder deze categorie. Met een normale elektrische fiets, kunt u zoals u dat deed met een gewone fiets, deelnemen aan het verkeer.

veilig_elektrisch_fietsen

High speed E-Bike

Deze High speed E-Bikes die een veel hogere snelheid kunnen behalen. De trapondersteuning van deze zogeheten Speed Pedelecs, is gebouwd met als doel flink bij te trappen als fietser. De snelheid die deze elektrische fiets maximaal kan behalen is 45 kilometer per uur. Door deze snelheid kunt u niet deelnemen aan het verkeer zoals dat met een normale elektrische fiets kan. Wanneer u een High speed E-Bike koopt, bent u wettelijk verplicht een E-Bike verzekering af te sluiten. Ook gelden er regels overige verkeersregels die te vergelijken zijn met verkeersregels die gelden voor een bromfiets en scooter. Helmplicht is hier onderdeel van.

Accu elektrische fiets

Daarna kunt u een type accu voor de elektrische fiets kiezen. Meestal bevindt de accu zich onder de bagagedrager. Omdat u de accu moet oplader wanneer deze leeg is, zijn de accu’s eenvoudig uit de drager te nemen. Soms komt het voor dat de accu in het frame verwerkt zit. Hiermee gaat een voordeel gepaard dat het gewicht van de accu beter verdeeld is ten opzichte van de totale fiets.

De accu’s verschillen van elkaar in Wh waarden. U kunt voor een accu kiezen vanaf 300 Wh. Een accu van deze waarden is geschikt wanneer u met name een E-Bike nodig heeft voor kortere afstanden. Dat geld ook voor de 400 Wh accusoort. Daarna vervolgt deze accu serie met een 500 Wh en een 625 Wh accu.

Actieradius elektrische fiets

De Wh waarde van een accu gaat gepaard met de zogeheten actieradius. De actieradius staat voor het aantal kilometer dat men kan afleggen met een volle accu. Hoe groot de actieradius is, verschilt dus per type accu. Vanzelfsprekend zal een accu met een hogere Wh waarde, dus met meer capaciteit, een hogere actieradius betreffen. 

motor_elektrische_fiets

Motor elektrische fiets

Ook is de motor een zeer belangrijk deel van uw E-Bike. De motor van een elektrische fiets kan zich op drie plaatsen bevinden. Hierin onderscheiden elektrische fietsen zich ook van elkaar. U kunt kiezen voor een motor die aan het voorwiel, achterwiel of in het midden van het frame geplaatst is. Welke motor u kiest voor uw elektrische fiets en waar de motor geplaatst is, is een alles bepalende factor. Dit bepaalt het karakter en het gevoel van de fiets.

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in newtonmeter, Nm waarden. De Nm waarden van een High Speed E-Bike kan wel tot 80 rijken. Meer vermogen staat gelijk aan een krachtigere ondersteuning.

De E-Bike ondersteuning

Verschillende soorten trapondersteuning behoren ook tot de mogelijkheid. Elektrische fietsen bieden meerdere soorten ondersteuning. Een rotatie-ondersteuning zorgt voor een vliegende start. Een topkrachtondersteuning daarentegen, is meer afhankelijk van de kracht die de fietser op de pedalen uitoefent. Deze ondersteuning wordt meer gebruikt wanneer de fietser vaak door heuvelachtig landschap fietst.

Elektrische fiets kopen

Het is altijd verstandig om een specialist raad te plegen voor uw fietskeuze. Ronald Schot is gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van diverse soorten fietsen. Ook kunnen wij u een fiets keuzetest aanbieden. Zo kunt u gerichter onderzoek doen om de beste keuze te maken. U kunt contact opnemen met ons om advies in te winnen, maar u kunt uiteraard ook gezellig bij ons in Edam langskomen. Wilt u dat in alle rust doen? Plan uw afspraak in voor E-Bike private shopping.