Wat is een speed pedelec?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de speed pedelec of high speed e-bike als je op zoek bent naar een elektrische fiets. Dit type fiets biedt ondersteuning tot 45 km/u en is ideaal voor woon-werkverkeer of voor mensen die hun levensstijl gezonder willen maken. Het is echter belangrijk om te weten dat er bij de aankoop van een high speed e-bike andere regels gelden dan bij een normale elektrische fiets.

Hoe hard mag een speed pedelec?

Een speed pedelec kan een topsnelheid van 45 km/u bereiken, maar deze snelheid mag je niet overal aanhouden. Op de rijbaan mag je 45 km/u rijden, buiten de bebouwde kom op het fietspad/bromfietspad mag je 40 km/u rijden en binnen de bebouwde kom mag je 30 km/u rijden. Je kunt zelf goed bepalen hoe hard de fiets rijdt. Om een topsnelheid te bereiken van 45 km/u moet je natuurlijk wel inspanning leveren.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een speed pedelec?

Het grootste verschil tussen een elektrische fiets een speed pedelec is de snelheid die de fiets kan bereiken. Een elektrische fiets kan een maximale snelheid van 25 km/u bereiken en is dus hierdoor beter geschikt voor kortere afstanden. Je hebt ook een bromfiets rijbewijs of een autorijbewijs B nodig, voor een reguliere e-bike hoeft dit niet. Verder ben je nog verplicht om een helm te dragen bij een speed pedelec. Een kentekenplaat is ook verplicht.

wat is speed pedelec

Waar mag een high speed e-bike rijden?

Je moet op het fiets/bromfietspad rijden. Sinds 1 juli 2017 valt een speed pedelec officieel onder bromfietsen, je mag hier dus niet mee rijden op een fietspad.

Welke helm heb ik nodig?

Als je op zoek bent naar een helm die je gaat dragen op je speed pedelec, dan heb je een helm nodig met het NTA 8776-norm. Er zijn diverse helmen die je kunt gebruiken voor op een high speed e-bike. Deze zijn meestal wat lichter dan een brommerhelm, maar bieden voldoende bescherming. Laat je bij de aankoop van een helm goed voorlichten door de verkoper.

Speed pedelec kopen?

Ben je op zoek naar een speed pedelec? Bij Ronald Schot hebben wij veel verstand van elektrische fietsen, waaronder speed pedelecs. Wij raden deze fiets aan als je snelheid wilt combineren met elektrische ondersteuning. Een high speed e-bike is hiervoor de ideale fiets. Wil je meer weten over high speed e-bikes? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis