snelheid_elektrische_fiets

Wat is de snelheid van een elektrische fiets?

Nederland is wereldwijd bekend om de eeuwenoude klompen, molens, kaas en de fiets. Nederland telt meer fietsen dan inwoners en de fiets behoort daarmee tot het algehele straatbeeld van ons land. De geschiedenis van de fiets dateert maar liefst 200 jaar terug. Mensen in Nederland fietsen gemiddeld 1000 km per jaar. We gebruiken de fiets voornamelijk als transportmiddel, maar er zijn ook verschillende sporten die beoefend worden op deze tweewieler. De allereerste elektrische fiets in Nederland, werd door het merk Sparta in 1998, op de markt gebracht. Met deze nieuwe manier van fietsen, liet Sparta ons kennis maken met een geheel nieuwe manier van fietsen. Inmiddels is de elektrische fiets niet meer weg te denken en ruilen mensen hun oude fiets in voor een nieuwe moderne e-bike. Deze e-bike presenteert zich als een duurzame, en zeer Hollandse manier om te profiteren van gemak en snelheid. Maar hoeveel sneller is de elektrische fiets eigenlijk ten opzichte van de normale fiets? Wij verzamelde alles wat u moet weten over de snelheid van de elektrische fiets.

Voordelen snelheid elektrische fiets

We kennen de irritaties allemaal. U bent zichzelf aan het klaarmaken om de dag te beginnen en dan begint de ellende. De wind blaast tegen de ramen en de regendruppels dansen door de straten. Dik aangekleed trotseert u fietsend de weg naar werk of naar een afspraak toe. Vol tegenwind en koude temperaturen fiets u van a naar b. De trappers lijken niet mee te werken en de weg oogt langer en langer. Plots word u van links ingehaald door een ander persoon. Deze persoon lijkt zonder al te veel moeite u voorbij te fietsen. Niets geen overmatige inspanning, stijve benen of een krampachtige fietshouding. En dan ziet u een accu onder de fietsendrager uit springen. Aha! Een elektrische fiets! Misschien is het een goed idee om zelf ook een elektrische fiets aan te schaffen. Dat zal deze route een stuk aangenamer maken. En met een elektrische fiets bent u ook nog eens sneller op de plaats van bestemming.

Snelheid elektrische fiets

Toen u ingehaald werd, fietste deze trotse bezitter van een elektrische fiets maximaal 25 kilometer per uur. Het motorsysteem van de elektrische fiets is zo gebouwd, dat de trapondersteuning bij het behalen van deze maximale snelheid van 25 km/h stopt.

speed_pedelec_snelheid

Speed pedelec snelheid

Een andere soort elektrische fiets is een zogeheten Speed pedelec fiets, ook wel high speed e-bike genoemd. Deze e-bike kan een snelheid van wel 45 kilometer per uur behalen. Ook bij deze fiets wordt het trappen elektrisch ondersteund. Deze krachtige fiets is door de hogere aandrijvingskracht uitermate geschikt voor langere afstanden. Door de actieradius van deze Speed pedelec fiets, worden deze high speed e-bikes voornamelijk gebruik voor woon-werkverkeer. De motor van deze elektrische fiets is zeer krachtig. In combinatie met de accu die minimaal 400Wh bevat, biedt deze high speed fiets of bijvoorbeeld, een elektrische mountain bike zeer veel voordelen.

Veilig fietsen 

Vanwege de krachtige ondersteuning van high speed e-bikes, heeft de overheid bepaald dat het gebruik van deze elektrische fietsen samen behoort te gaan met een aantal regels. Deze regels zijn ingesteld ten behoeve van het veilig elektrisch fietsen. Om op een Speed pedelec te mogen rijden, behoort u in het bezit te zijn van een AM-rijbewijs. Met dit rijbewijs bent u bevoegd om te rijden op een scooter, bromfiets, snorfiets en een brommobiel. Sinds 2018, is de Speed pedelec fiets aan dit rijtje toegevoegd. Ook bent u bij het aanschaffen van een High speed e-bike, verplicht om een kentekenplaat te registreren en om een fietsverzekering af te sluiten. Tot slot komt deze elektrische fiets gepaard met een helmplicht.

veilig_fietsen

Hoeveel sneller gaat een e-bike ten opzichte van een normale fiets?

Hoeveel de snelheid bedraagt ten opzichte van een gewone fiets, is een goede vraag. Maar de voordelen qua snelheid heeft met meerdere externe factoren te maken. Dit heeft te maken met de stabiele aandrijving van de elektrische fiets. Vanwege de aandrijving bent u namelijk altijd verzekerd van een hoog tempo. Met een stadsfiets zal de snelheid afnemen naarmate u vermoeider wordt door bijvoorbeeld steilheid van het wegdek. Heuvels, wind of bijvoorbeeld een zware tas zijn geen elementen meer die de snelheid bepalen met een e-bike. Uiteraard hebben deze elementen nog wel enige invloed, maar met een elektrische fiets kunt u veel van deze invloeden elimineren. Maar, wanneer u alleen naar het ware verschil kijkt in snelheid, fietst u gemiddeld gezien 8 kilometer per uur sneller op een elektrische fiets, ten opzichte van een ritje op een normale fiets zonder motorsysteem. Wanneer u meer verschil nodig heeft, is een Speed pedelec een goede keus voor u.

Elektrische fiets uitkiezen

Het is altijd verstandig om een specialist raad te plegen voor uw fietskeuze. Ronald Schot is gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van diverse soorten fietsen. Ook kunnen wij u een fiets keuzetest aanbieden. Zo kunt u gerichter onderzoek doen om de beste keuze te maken. U kunt contact opnemen met ons om advies in te winnen, maar u kunt uiteraard ook gezellig bij ons in Edam langskomen. We laten u graag de mogelijkheden zien!