Wat is trapondersteuning en hoe werkt het?

Trapondersteuning is een essentieel kenmerk van elektrische fietsen. Bij het fietsen met trapondersteuning moet je nog steeds trappen om vooruit te komen, maar je krijgt assistentie van een elektromotor.  Door veel mensen wordt het fietsen met trapondersteuning ervaren als fietsen met wind in de rug. Hier gaan we dieper in op trapondersteuning en de bijbehorende regelgeving.

Hoe werkt trapondersteuning?

Trapondersteuning houdt in dat er een verbinding is tussen de motor en de trappers van de fiets. Concreet betekent dit dat de trapbewegingen van de fietser worden versterkt door de motor, met behulp van de energie geleverd door de accu en het elektronische systeem. Sensoren spelen hierbij een cruciale rol. Een rotatiesensor bij de trapas meet de trapfrequentie, terwijl een trapkrachtsensor op het achterpad meet hoeveel kracht er op de trappers wordt uitgeoefend. Het elektronische systeem gebruikt deze gegevens om de juiste hoeveelheid trapondersteuning te bieden.

hoe werkt trapondersteuning

Wat is het verschil tussen een rotatiesensor en een trapkrachtsensor?

De rotatiesensor bij de trapas registreert hoe vaak de trappers binnen een bepaalde tijd ronddraaien, wat de trapfrequentie aangeeft. Als de trapfrequentie onder een bepaalde drempelwaarde zakt, wordt trapondersteuning geactiveerd om het fietsen te vergemakkelijken. Aan de andere kant meet de trapkrachtsensor hoeveel druk er op de trappers wordt uitgeoefend. Extra kracht kan bijvoorbeeld worden waargenomen wanneer je een andere fietser inhaalt of vanuit stilstand begint te fietsen. In dergelijke situaties wordt de trapondersteuning geactiveerd om de inspanning te verminderen.

Wat zijn de voordelen van trapondersteuning?

Als je nog niet overtuigd bent van elektrische fietsen of de trapondersteuning die ze bieden, zijn hier nog meer redenen om aan boord te gaan:

  1. Met trapondersteuning zijn heuvels minder uitdagend en meer plezierig om te beklimmen
  2. Trapondersteuning stelt je in staat om je eigen energie te sparen, wat betekent dat je verder kunt fietsen zonder moe te worden
  3. Je kunt sneller heen en weer naar de plaatsen komen die je moet bereiken. Mensen die met een elektrische fiets naar hun werk fietsen, kunnen hier echt van profiteren.
  4. Je kunt meer van je fietstochten genieten zonder je al te veel zorgen te maken over fysieke inspanning. Maar ontspan jezelf niet te veel tijdens het fietsen, zodat je niet onoplettend wordt en vervolgens valt.

voordelen trapondersteuning

Wat zijn de regels voor trapondersteuning?

De trapondersteuning op een elektrische fiets heeft een snelheidsbereik tot 25 kilometer per uur. Zodra je deze snelheid overschrijdt, schakelt de trapondersteuning zichzelf uit. Bovendien mag de motor van een elektrische fiets maximaal 250 Watt vermogen hebben. Als het vermogen hoger ligt, zijn er andere regels van toepassing. Opvallend is dat er bij de aanschaf van een elektrische fiets met trapondersteuning geen minimale leeftijdseis is en het dragen van een helm en het hebben van een verzekering niet verplicht zijn. Toch kiezen de meeste eigenaren van elektrische fietsen er wel voor om een verzekering af te sluiten.

Download nu ons E-Bike magazine!

Download gratis