Fietsen tegen het coronavirus

“Fietsen als medicijn”, is een slogan die al jaren bij Ronald Schot in de winkel prijkt. Ook tijdens de coronacrisis lijkt deze slogan zichzelf weer te bewijzen. We hebben 5 redenen waarom fietsen beschermt tegen corona en geven tips die je moet volgen tijdens het fietsen.

De beste manier voor ‘social distancing’ (sociaal afstand nemen) in het verkeer is in de auto of op de fiets. Fietsen heeft een groot voordeel. Het beschermt je op verschillende manieren tegen het virus. Virologen die gespecialiseerd zijn in het coronavirus, zien fietsen als de perfecte zelfbescherming. Ze hebben dan ook geen enkel bezwaar als mensen ervoor kiezen om te gaan fietsen. Sterker nog, ze bevelen het zelfs aan, zolang je het fietsen in groepen maar vermijdt.

1. Je houdt automatisch afstand

Het voordeel van fietsen is dat je al gauw 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Fietsers houden niet alleen automatisch afstand tot anderen, ze hebben ook een lager risico om geïnfecteerd te raken omdat ze minder oppervlakken aanraken.

2. Geen infectie zoals in het openbaar vervoer

Mensen die bussen en treinen vermijden, verminderen het risico op infectie omdat het coronavirus vooral wordt overgedragen door een druppelinfectie over korte afstanden, aldus een bekende viroloog. Elke aanraking in het openbaar vervoer brengt een fundamenteel risico met zich mee. De viroloog schat de kans om het coronavirus binnen te krijgen tijdens het fietsen in op ‘nul’.

3. Fietsen beschermt preventief

Fietsen heeft in de tijd van het coronavirus nog een andere betekenis: het kan een preventieve werking hebben. Als je regelmatig fietst, ook als je rustig/comfortabel fietst, wordt het immuunsysteem versterkt. Nu de sportscholen de deuren hebben gesloten, is fietsen een uitstekend alternatief voor sporters en mensen die willen bewegen.

4. Fietsen versterkt de longen

Bij het fietsen worden ook de luchtwegen goed geventileerd en wordt de bloedcirculatie verbeterd. Je ademt intensiever, wat betekent dat je je longen goed schoonmaakt. En dat is optimaal voor de bescherming tegen virussen. De fiets is een verstandig vervoermiddel, zeker nu, ook om deze reden.

5. Fietsen versterkt het bloedvatenstelsel

Mensen die lijden aan diabetes of aan hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk, moeten ook bewegen. Ongeacht de leeftijd behoren deze aandoeningen tot de onderliggende ziekten die het risico op een ernstiger verloop van Covid-19 verhogen.

(Bron: Nieuwsfiets.nu, AD)