Geschiedenis

Halverwege de jaren 80 is Ronald Schot begonnen als fietsspecialist. Eerst als een vakantiekracht bij de oude fietsenwinkel en werkplaats van Jan Steenmeijer aan de Voorhaven. Op jonge leeftijd had Ronald al het idee om zelf een fietsenzaak te openen. Edam telde er al twee, maar op de Kaasmarkt zag hij kansen. Uiteindelijk ging dat niet door en nam Ronald de winkel over van de opvolger van Jan Steenmeijer.

Een succesverhaal
Na drie jaar kocht hij een eigen pand in de Kleine Kerkstraat (de voormalige Albert Heijn). Elk jaar beleefde de onderneming een forse groei. Het is een succesverhaal van een gedreven ondernemer die al sinds zijn 18e op eigen benen staat. En het verhaal van een gepassioneerd fietser die uitgroeide tot de fietsspecialist in de verre regio.

500 kilometer op één dag
Ronald was pas 12, 13 jaar toen hij vanuit het ouderlijk huis in de Edamse Grote Kerkstraat eigenzinnige uitstapjes maakte. Zelf vertelt hij daar over: ‘met de fiets vertrok ik op eigen houtje, vaak midden in de nacht, om uiteindelijk weer ’s avonds laat thuis te keren. Ik fietste dan dwars door Nederland en ben zelfs wel eens in Duitsland beland. Een van mijn langste tochten was ruim 500 kilometer op één dag. Ik heb nu helaas niet meer de tijd om extreem lange tochten te maken, maar ik trek er nog vaak op uit met de fiets om in Nederland mooie tochten te maken. En elke keer ontdek je weer hoe mooi land Nederland is!

De charme van een oud pakhuis
Terug naar de winkel. In 2000 volgde een nieuwe stap. Van een oud pakhuis, werd een nieuwe moderne zaak gemaakt. Enkele jaren geleden dacht Ronald even aan een nieuwe stap richting Edams industrieterrein, maar inmiddels beseft hij dat zijn huidige locatie voldoende biedt om gezond maar ook exclusief te ondernemen.

Internet
‘We hebben heel bewust ons internet reclamebudget de laatste jaren flink opgevoerd. Veel geld wordt gestoken in bijvoorbeeld een goede zichtbaarheid op zoekmachines. Wij kiezen er bewust voor om niet altijd de goedkoopste te willen zijn, in mijn ogen uiteindelijk een doodlopende weg. We onderscheiden ons door deskundig en eerlijk advies, heel veel service en exclusiviteit.’

Klanten uit het hele land
Het werpt zijn vruchten af, getuige de klanten die letterlijk uit heel Nederland afkomstig zijn. ‘Sinds deze veranderingen is onze huidige locatie in de Grote Kerkstraat ook weer een sterk punt geworden. Een extreem grote zaak is in dit internettijdperk van minder belang. Mensen zoeken juist een plek waar kwaliteit hand in hand gaat met beleving. Veel klanten van buiten de regio combineren een bezoek aan onze winkel met een wandeling, koffie of lunch in de binnenstad.’

Sinds september 2015 is ook het bedrijf Eco Traveller Company BV (elektrische vouwfietsen) eigendom van Fietsspeciaalzaak Ronald Schot.

DSC_3828a_compressed

Ronald Schot
Winkel 2019 1

De winkel in de Grote Kerkstraat
Foto-Grote-Kerkstraat-in-aanbouw

Pand in aanbouw in de Grote Kerkstraat
Foto-Kleine-Kerkstraat-2

Ronald Schot gevestigd in de Kleine Kerkstraat
Foto-Kleine-Kerkstraat-1

Ronald Schot gevestigd aan de Voorhaven
logo_35

Logo Ronald Schot 35 jaar (1987-2022)